Feb
27
2015

Rafael Nadal

Ei tarvitse juurikaan seurata tennistä tietääkseen, kuka on Rafael Nadal. Kyseessä on pitkän linjan tennisammattilainen, joka hallitsi pitkään maailman parhaan tennispelaajan titteliä ja on yhä ATP-rankingin mukaan maailman kolmanneksi paras pelaaja.

Espanjan Mallorcalta kotoisin oleva Rafael “Rafa” Nadal Parera on toinen tennispelaaja maailmassa, joka on voittanut niin olympiakultaa (Pekingin olympialaisissa) kuin myös Grand Slam -turnaukset kaksinpelinä. Nadal on lisäksi voittanut niin Wimbledonin kuin Yhdysvaltain avoimet tennisturnaukset kahdesti, Ranskan avoimen tennisturnauksen yhdeksän kertaa ja Australian avoimen tennisturnauksen kerran.

Rafael Nadal

Jo 8-vuotiaana myös jalkapallossa kunnostautunut Nadal osoitti kykynsä tenniksessä voittamalla alle 12-vuotiaille pelaajille tarkoitetun tennisturnauksen. Hänen setänsä Toni Nadal oli havainnut Rafaelin tenniskyvyt jo tämän ollessa taaperoikäinen, ja setä onkin säilynyt veljenpoikansa valmentajana aina näihin päiviin saakka. Valmentajasetä havaitsi Nadalin käyttävän etulyönteihin kahta kättä, minkä takia hän kannusti poikaa pelaamaan nimenomaan vasemmalla kädellä. Tästä huolimatta Nadal ei ole vasenkätinen, vaan häntä on luonnehdittu molempikätiseksi – hän esimerkiksi kirjoittaa oikealla kädellä, vaikka pelaakin vasemmalla.

Jo 12-vuotiaana Nadal voitti Espanjan ja Euroopan tittelit ikäryhmässään. Hänen ollessaan 14-vuotias Espanjan tennisliitto ehdotti Nadalin perheelle pojan muuttoa Barcelonaan tennisvalmennuksen helpottamiseksi. Näihin aikoihin myös jalkapallossa lahjakkaan Nadalin oli valittava, kumpaan lajiin keskittyisi, sillä molemmille lajeille ei löytynyt koulun lisäksi tarpeeksi aikaa.

Vain 17-vuotiaana Nadal voitti sveitsiläisen tennislegenda Roger Federerin, yltäen historian nuorimpana miehenä kolmannelle kierrokselle Wimbledonin tennisturnauksessa. 19-vuotiaana Rafael Nadal voitti Ranskan avoimet tennisturnaukset osallistuessaan niihin ensimmäistä kertaa.

Vaikuttavan voittokavalkadinsa ansiosta 28-vuotias Nadal on monimiljonääri – ATP World Tour Records -listauksen mukaan hän on kaikkien aikojen kolmanneksi eniten ansainnut tennistähti 71 miljoonan dollarin voittorahoillaan. Tennissaavutustensa lisäksi Nadal on ollut mukana muun muassa Niken, Bacardin, Armani Jeansin, Lanvinin ja Kia Motorsin mainoskampanjoissa, joista hän on saanut mukavasti lisätuloja. Nadalin on kerrottu omistavan kolme asuntoa – kodin synnyinseuduillaan Mallorcalla ja huvilat Dominikaanisessa tasavallassa sekä Porto Cristossa, Espanjassa.

Rafael Nadal on kuitenkin myös tunnettu laaja-alaisesta hyväntekeväisyystyöstään. Hänen suurin hyväntekeväisyysprojektinsa on oma, vuonna 2007 perustettu Rafael Nadal Charity Foundation, joka keskittyy vähävaraisten ja hädänalaisten lasten auttamiseen. Rafael Nadal Charity Foundation keskittyy lisäksi lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn maailman köyhimmissä valtioissa. Järjestö pyrkii tarjoamaan koulutusta hädänalaisille lapsille ja nuorille juuri urheilun avulla: urheilu kun mahdollistaa monenlaisen oppimisen ja tarjoaa keinon ehkäistä syrjäytymistä. Nadalin hyväntekeväisyysjärjestö on tehnyt työtä lasten parissa muun muassa Intian Antapurissa ja kehitysvammaisten parissa heille suunnatuissa Special Olympics -kilpailuissa. Antapurissa toimii Rafael Nadal Tennis School -niminen lapsille suunnattu tenniskoulu. Rafael Nadal Charity Foundationin hyväksi on toiminut myös muita julkisuuden henkilöitä, kuten laulaja Julio Iglesias. Tämän lisäksi Nadal on tehnyt hyväntekeväisyystyötä ympäristön suojelemiseksi.

Tenniksen lisäksi Nadal tunnetaan lahjakkaana golfin- ja pokerinpelaajana. Tennistähti on tehnyt hyväntekeväisyyttä myös pokeriharrastuksensa avulla – esimerkiksi marraskuussa 2014 hän pelasi jalkapallolegenda Ronaldoa vastaan PokerStarsin Lontoossa järjestämän hyväntekeväisyystapahtuman yhteydessä järjestetyssä kahdenvälisessä pokeriturnauksessa. Nadal voitti pokerikamppailun Ronaldoa vastaan, haalien 50 000 dollarin potin hyväntekeväisyysjärjestölleen.

Ronaldoa vastaan pelattu hyväntekeväisyystapahtuma oli Nadalin ensimmäinen yhteistyöhanke PokerStars-sivuston kanssa; Rafa Nadal on PokerStarsin viimeisin lisäys Team Sports Stars –joukkueeseen. Team Sports Stars kokoaa yhteen pokerissa lahjakkaita huippu-urheilijoita eliittitiimiinsä. Nadalin lisäksi muita tiimiin kuuluvia urheilutähtiä ovat hollantilainen maahockeyn olympiakultamitalisti Fatima Moreira De Melo sekä ruotsalainen hiihdon olympiavoittaja Marcus Hellner.