Nov
10
2018

Pyöräkilpailut harrastelijoille

Ensimmäiset polkupyörät saapuivat Suomeen 1880-luvulla. Euroopassa pyöräilystä oli tullut suosittua, ja innostus tavoitti nopeasti myös Suomen. Pyörät kehittyivät nopeasti, ilmarenkaat ja ketjuvetoisuus tekivät ajamisesta miellyttävää, ja ensimmäinen pyöräkilpailu pidettiinkin jo vuonna 1884. Ihmisten kilpailuvietti kasvoi, ja 1896 Suomeen saatiin ensimmäinen pyöräkilpailurata. Pyörällä ajettiin pitkiäkin matkoja, sillä sen avulla vahvistettiin suhdetta luontoon, ja samalla vapaus liikkua lisääntyi.

Pyöräily oli alussa vain varakkaiden harrastus, sillä pyörän hankkiminen oli hankalaa ja kallista. 1900-luvun aikana eri kaupungeissa, kuten Jyväskylässä, perustettiin pyöräseuroja ja pidettiin kaikille avoimia kilpailuja. Pyöräily kehittyi lajina harrastelijoiden innostuksen siivittämänä, ja ammattimaisempi kilpailutoiminta käynnistyi vasta 1900-luvun loppupuolella.

Varustus kuntoon

Kilpailemisesta kiinnostuneen kannattaa miettiä tarkkaan menopelivalintaa jo alussa. Maastopyöräily on enemmin intervallimaista ajoa, jossa osuudet vaihtelevat eikä tärkeintä ole nopeus vaan tekniikka. Maantieajo on taas perinteisempää kilpapyöräilyä, jossa kunto kasvaa tasaisesti harjoittelun mukaan. Osa pyöristä soveltuu varsinkin alussa monipuolisesti molempiin lajeihin.

Kuka voi osallistua kilpailuihin?

Monissa kaupungeissa on mahdollista osallistua viikkoajoihin, jotka toimivat samalla hyvänä harjoitteluna, ja niissä saa tuntumaa omaan kuntoon. Kuntopyöräilijä ei ole ammattilainen, joten hän räätälöi omat harjoittelunsa itse työn ja muiden menojen suhteen. Kirittäjänä toimii useimmiten kunnon koheneminen ja puhdas kilpailuvietti. Nykyisin pyöriä ja varusteita on tarjolla runsaasti, ja perinteiseen maantieajoon kyllästynyt voi kokeilla teknisempiä lajeja. Kuntopyöräilijänkin on muistettava ylläpitää lihaskuntoa, sillä pyöräily yksistään on kilpatasolla liian yksipuolista harjoittelua.

Kilpailut Suomessa

Pyöräkilpailukausi keskittyy Suomessa kesään, vaikka nykyisin talvipyöräilijöiden määrä kasvaa tasaisesti. Suomessa on runsaasti erilaisia pyöräilytapahtumia, joista osa on suunnattu ammattilaisille ja osa kuntoilijoille. Kevään starttaa Rokuan Fat Bike -kilpailu, joka sopii ajettavaksi haastavimmissakin olosuhteissa paksujen renkaiden ansiosta. Kuntoilijoille tarkoitettuja kisoja järjestetään huhtikuun ja lokakuun välisenä aikana viikoittain. Kilpailut jaetaan maasto-, maantie ja cyclocross -kilpailuihin. Osa kilpailuista kuuluu cup-kisoihin, kuten Kuusankosken, Vierumäen ja Larsmon osa-kilpailut. Kuntoilijat pääsevät kilpailemaan eri puolilla maata, ja kisoja löytyy paljon myös Pohjois-Suomesta.