Jul
27
2018

Oman eSports -joukkueen perustaminen

Esports tai suomeksi elektroninen urheilu tarkoittaa pelaamista kilpailullisesti konsoleilla ja tietokoneilla pelattavilla viihdepeleillä. Sitä harrastetaan yksilö- ja joukkuetasolla riippuen pelatusta pelistä ja sen pelimuodosta. Elektronisen urheilun suosio on noussut erityisesti 2010-luvun jälkeen ja nykyään se on monessa Aasian maassa sekä Euroopassa monen nuoren haaveammatti.

Tänä päivänä pelaamisesta kiinnostuneille nuorille ja etenkin siitä ammatin haluaville on tarjolla tukea monelta eri taholta. Viime vuosina monet kuuluisat urheiluseurat ovat perustaneet omia elektronisen urheilun joukkueita. Tunnetuimmat ovat Helsingin IFK:n perustama Helsinki Reds ja Porin Ässien Pori Aces. Urheiluseurat kouluttavat itse omat pelaajansa, mutta yksittäiset pelaajat voivat itsekin perustaa oman joukkueensa.

Joukkueen valinnassa tärkeää on aina tiimin jäsenet ja heidän välinen tiimityö. Täten parhaimmat joukkueet syntyvät, jos niihin valitaan jo paljon yhdessä pelaavia ja hyvin keskenään tulevia yksilöitä. Uudet jäsenet joudutaan kouluttamaan joukkueen tavoille ja oppia samalla jäsenen pelityyli sekä integroida se muuhun joukkueeseen. Tämän jälkeen kaikilla pelaajilla täytyy olla oma pelilisenssi, jonka voi hakea Suomen Elektronisen Urheilun Liitosta (SEUL) Suomisport-järjestelmästä.

Elektronista urheilua pelataan monitasoisesti erilaisissa peleissä. Ne voivat olla ensimmäisen persoonan ammuntapelejä, reaaliaikaisia strategiapelejä, monipelaajien areenapelit tai urheilupelejä kuten FIFA tai NHL. Mitä tahansa peliä voi pelata harrastusmielessä, mutta ammattipelaaminen on keskittynyt vain muutaman pelin ympärille. Joukkueen täytyy valita, missä pelissä he ovat hyviä ja harjoitella sen pelaamista täysillä ja kurinalaisesti jopa tuntikausia päivässä.

Tämän jälkeen joukkue tarvitsee sponsorin, koska turnauksiin ja kilpailuihin osallistuminen ei ole ilmaista. Sponsorin voi korvata perustamalla yrityksen tai organisaation ja täten pyörittää laajempaa joukkue – ja pelaajatoimintaa. Yritys voi elää tuotoista, jotka se saa esimerkiksi omien tuotteiden kuten joukkueen logolla kirjailtujen tekstiilien tai muiden tuotteiden myynnistä sekä voitetuilla palkintorahoilla.

Viime vuosina suuret päivälehdet ovat kasvavissa määrin kiinnostuneet elektronisesta urheilusta ja monet turnaukset näytetään suoratoistona internetissä sekä televisiossa. Menestyminen peliturnauksissa saa välitöntä kansainvälistä ja kansallista huomiota, joka taas on tae pitkälle ja tuottavalle uralle. Elektronisen urheilun peliskaala kasvaa kokoajan, jolloin joukkue pystyy käyttämään potentiaaliaan myös muissa peleissä.