Nov
04
2018

FC Liverpool ja sen kannatusjoukot

FC Liverpool on englantilainen jalkapallojoukkue, joka on perustettu vuonna 1892. Joukkue pelaa Englannin korkeimmalla sarjatasolla eli Valioliigassa, jossa se on pysynyt yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1962. Tiimin kotikenttä sijaitsee Anfield Roadilla Liverpoolissa, ja se on pysynyt muuttumattomana joukkueen alkuajoista saakka. Areenalle mahtuu yhteensä 54 074 katsojaa kerralla.

Kyseessä on yksi menestyneimmistä englantilaisjoukkueista, sillä se on voittanut eniten Euroopan Cupin, Mestareiden liigan, UEFA-cupin ja liigacupin voittoja. Lisäksi Liverpoolilla on peräti 18 Valioliigamestaruutta, joka on toiseksi eniten heti Manchester Unitedin jälkeen. Myös Suomen yksi menestyneimmistä jalkapallon pelaajista eli Sami Hyypiä on pelannut joukkueessa, ja hän toimi urallaan sen kapteenina noin vuoden verran. Jurgen Kloppin vuodesta 2015 asti luotsaama joukkue käyttää kotiotteluissaan kokopunaista peliasua.

Joukkueen kuuluisuuden rinnalla myös Liverpoolin fanit ovat tunnettuja maailmalla, ja virallisia faniklubeja on maailmanlaajuisesti peräti yli 200. Klubit tarjoavat kannattajille paikallisia palveluita ja ennen kaikkea mahdollisuuden tavata saman joukkueen muitakin kannattajia. Myös Suomessa on oma yhdistyksensä OLSC Finland.

Maailmanlaajuisen suosionsa Liverpool on kerännyt pitkäjaksoisella toiminnallaan ja menestyksellään. Faneista pyritään myös pitämään huolta, vaikka joukkueenjohto ei olekaan aina nauttinut yleisön suosiota. Esimerkiksi joukkueelle on lupailtu uutta kotiareenaa, mutta Liverpool pelaa kotiottelunsa edelleen samaisella areenalla.

Liverpoolin todelliset kannattajat haluavat myös näyttää sellaisilta. Kannattajien ei kuitenkaan tarvitse matkustaa Liverpooliin aitojen tuotteiden hankkimiseksi, vaan se on tehty helpoksi internetin välityksellä. Samdodds myy kaikkea mahdollista FC Liverpool –joukkueeseen liittyvää sivullansa. Kannattaa käydä tutustumassa.

Liverpoolin kannattajat ovat tulleet tunnetuiksi punaisten paitojensa lisäksi myös negatiivisemmassa valossa, sillä heitä on pidetty joidenkin mielestä jopa huonokäytöksisimpinä jalkapallofaneina. Rettelöinnistä on todisteita mm. traagisesta Heysel-stadionin mellakasta, jossa Juventuksen ja Liverpoolin kannattajien ottaessa areenalla yhteen osa stadionista romahti. Romahduksen aiheuttamiin vammoihin ja väkijoukon tallaamaksi joutumisen aiheuttamana 39 kannattajaa menetti henkensä.

Onneksi huligaanien joukkoon kuuluu vain pieni osa kannattajista, ja menneistä on otettu opiksi. Kunnollisten tosikannattajien ääni kuuluu korkeimmalla laulettaessa FC Liverpoolin kannattajalaulua ”You’ll Never Walk Alone…”.